Ekenässällskapet ordnade en bussresa till pappersindustristaden Mänttä norr om Tammerfors i mitten av augusti. 33 medlemmar deltog i resan. Som reseledare fungerade Vivika Elgh.
Med start vid Rådhustorget i Ekenäs gick färden norrut. Lunchspaus höll vi på Vaihmalan hovi i Lembois (Lempäälä). Restaurangen i vacker omgivning är inredd i fransk bonderomantisk stil. Huset har i tiderna varit fattighus och åldringshem.
Så fortsatte resan mot slutmålet, Konststaden Mänttä och Serlachiusmuseerna Gösta och Gustaf.

Serlachiusmuseet Gustaf har fått sitt namn efter pappersindustrilegenden, kommerserådet Gustaf Serlachius (1830-1901). Han grundade ett träsliperi i Mänttä 1868. I det före detta huvudkontoret för skogsgiganten G. A. Serlachius Aktiebolag förenas utställningar med husets historia och arkitektur. Vi imponerades av Lennart Segerstråles gigantiska takmålning liksom av hans verk i den häpnadsväckande aulan. Utställningen Bakom cellulosaporten berättar om framställningen av cellulosa i Mänttä, i Finlands sista sulfitcellulosafabrik.

Serlachiusmuseet Gösta har namngetts efter Gustafs brorson, pappersindustrins mäktiga man, bergsrådet Gösta Serlachius (1876-1942). Redan på 1920-talet var han en en känd konstsamlare och mecenat och han grundade Gösta Serlachius konststiftelse år 1933. I herrgårdsbyggnaden
som var hans hem finns numera utställningsutrymmen i två våningar. Här kan man bland mycket annat se pärlor ur Gösta Serlachius konststiftelses egna samlingar, som hör till Nordens största privata konstsamlingar. Vi såg verk av bland andra Axeli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Ellen Thesleff och Claude Monets målning Höstack i kvällssol, värd många tiotals miljoner euro. Till vår häpnad och glädje hade Helene Schjerbecks verk ägnats två egna rum. Många av målningarna hade Gösta själv införskaffat i Ekenäs av Helene Schjerfbeck på 1920-talet.
På kvällen åt vi middag på Mäntän Klubi där vi också övernattade. Också “klubben” har en intressant historia. Huset invigdes 1920 och här har nästan alla Finlands presidenter vistats liksom en rad internationella politiker och andra kända personer.

Många i ressällskapet firade den sköna sensommarkvällen tillsammans i parken utanför hotellet. Hade man lust och ork kunde man slinka iväg till “granngården” och se Taiteilijatalo Kiusalas parkutställning som berör coivid 19.

Följande dag besökte vi Sara Hildén- museet i Tammerfors. Museet inriktar sig på inhemsk och utländsk samtidskonst och stommen i samlingen utgörs av Sara Hildéns privata kollektion. Till museets verksamhet hör också att arrangera utställningar. Många betydelsefulla samtidskonstnärers verk har visats här. När vi besökte museet pågick utställningen Still Still Life med verk av många både utländska och finländska konstnärer.
Resan avslutades i Tavastehus där vi gjorde ett besök i Tavasthus slott.En rundvandrin med en duktig guide var den sista programpunkten under denna trevliga tvådagars resa.
Text: Monica Örnmark Foto: utom bilden av Tavastehus slott Henry Lindqvist (ej Tavastehus slott)